Bengkel Rumah Bebas Asap Rokok Newton Reseacher Links | FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
» BERITA » Bengkel Rumah Bebas Asap Rokok Newton Reseacher Links

Bengkel Rumah Bebas Asap Rokok Newton Reseacher Links

7-9 Mei, 2018

Bengkel Rumah Bebas Asap Rokok Newton Researcher Links yang diadakan pada 7-9 Mei, 2018 di Novotel Kuala Lumpur City Centre, Malaysia telah mengumpulkan empat puluh penyelidik utama yang terlibat dalam penyelidikan yang berkaitan dengan rumah bebas rokok di Malaysia dan United Kingdom (UK). Bengkel ini dibiayai oleh British Council dan Akademi Sains Malaysia di bawah Dana Newton-Ungku Omar dan dianjurkan oleh Prof. Madya Dr Sean Semple (University of Stirling, Scotland) dan Prof. Madya Dr. Emilia Zainal Abidin (Universiti Putra Malaysia) yang merupakan penyelidik utama bersama dalam geran ini. Bengkel ini juga telah mendapat input dari empat ahli akademik terkemuka yang merupakan mentor untuk penyelidik utama yang terdiri daripada Prof. Dr. Zailina Hashim (Universiti Putra Malaysia, Prof. Dr. Noor Hassim Ismail (Universiti Kebangsaan Malaysia), Prof. Dr. Amanda Amos (University dari Edinburgh) dan Prof. Dr. Kamran Siddiqi (University of York). Bengkel ini memberikan peluang yang unik untuk belajar dari satu sama lain mengenai aktiviti penyelidikan dan dasar yang lebih luas berkaitan dengan Rumah Bebas Asap Rokok di Malaysia dan UK. Bengkel ini telah memberi peluang untuk mewujudkan hubungan kerja dan para peserta dapat meneroka jurang dan keperluan penyelidikan di Malaysia, UK dan dalam konteks negara pendapatan rendah dan pertengahan yang lebih luas dan membantu mencadangkan idea-idea untuk kerjasama di masa hadapan.

Ringkasan Bengkel

Bengkel ini telah membincangkan kesan-kesan kesihatan akibat pendedahan kepada asap rokok tembakau di rumah dan mengupas potensi manfaat dalam membantu perokok mejadikan rumah mereka bebas asap rokok. Kemajuan yang telah dilihat dalam mengurangkan kadar perokok yang merokok di rumah di UK dibincangkan dan perbezaan antara keadaan di Malaysia dan UK dikaji semula. Keperluan bagi kaedah intervensi secara menyeluruh, dipersetujui; terutamanya berhubung tahap merokok di kalangan lelaki yang tinggi di Malaysia (48% berbanding dengan <2% di kalangan wanita). Perbincangan dalam mengenalpasti peluang-peluang penting untuk membantu isi rumah bebas asap rokok di sekitar bulan puasa, iaitu bulan Ramadan, di mana aktiviti merokok tidak berlaku semasa waktu siang. Tingkah laku sementara ini berpotensi untuk digunakan sebagai salah satu bentuk kajian intervensi yang khusus kepada budaya. Peserta mengakui potensi di kedua-dua negara meningkatkan kesedaran mengenai pendedahan asap rokok tembakau di kalangan kanak-kanak melalui kurikulum sekolah mereka. Menggunakan kanak-kanak sebagai pembawa mesej mempunyai potensi tetapi ia adalah penting untuk mengenalpasti apa-apa halangan budaya untuk ini dan menyiasat bagaimana perokok menerima maklumat yang disampaikan oleh laluan ini. Bengkel mengenal pasti kemungkinan penggunaan maklum balas kualiti udara dan / atau kaedah pengawasan biologi seperti paras kotinin di dalam air liur seperti alat memotivasi untuk menggalakkan isi rumah untuk memperkenalkan peraturan bebas rokok. Peserta bersetuju mengenai keperluan untuk rangkaian penyelidikan rumah bebas rokok di Malaysia untuk membina pengalaman NGO-NGO advokasi yang relevan di UK untuk membantu memudahkan pertukaran dan komunikasi antara ahli akademik dan pegawai kerajaan yang bertanggungjawab untuk kesihatan awam. Bengkel ini menyusun sebuah kenyataan kedudukan (position statement) mengenai penyelidikan rumah bebas rokok (Piagam Kuala Lumpur) dengan tujuan untuk menerbitkan ini dalam jurnal antarabangsa dalam tempoh enam bulan bengkel tersebut.

Tarikh Input: 30/05/2018 | Kemaskini: 30/05/2018 | yubin

SXETTAm~