Perundingan, Kerjasama Dan Lawatan Kerjasama Di Arab Saudi | FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
» BERITA » Perundingan, Kerjasama dan Lawatan Kerjasama di Arab Saudi

Perundingan, Kerjasama dan Lawatan Kerjasama di Arab Saudi

Perundingan, Kerjasama dan Lawatan Kerjasama di Arab Saudi


Prof. Madya. Dr. Shamsul Bahri Tamrin dan Dr. Ng Yee Guan dari Jabatan Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, UPM telah mengadakan lawatan perundingan dan kerjasama ke Riyadh, Jeddah dan Jazan, Arab Saudi dari 25 Januari 2016 ke 4 Feb 2016.

Beberapa perbincangan telah diadakan bersama pihak-pihak berikut:

 i)              Kementerian Buruh:

Satu perbincangan telah diadakan untuk berunding dengan pendapat pakar (OSH) Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dalam membangunkan dasar kebangsaan mengenai OSH di Arab Saudi.


Perjumpaan dengan Ketua Pengarah DOSH di Kementerian Buruh.

 

ii)             Kementerian Kesihatan:

Satu perbincangan telah diadakan untuk potensi usaha kerjasama dalam membangunkan sistem pengurusan OSH untuk hospital-hospital di seluruh negara dalam persediaan tindak balas kecemasan dan keselamatan kebakaran. Ini adalah berikutan kebakaran yang membunuh 25 orang dalam kejadian kebakaran Hospital Jazan akhir tahun lepas.

 

iii)            Al-Esnad Est. Bekalan untuk Perkhidmatan Tentera

Beberapa perbincangan telah diadakan untuk latihan dan perundingan yang berpotensi untuk industri. Satu kunjungan hormat juga telah dibuat untuk pelbagai makmal di bawah Kementerian Perbandaran dan Luar Bandar Affair di pusat bandar Riyadh dan Kementerian Pertahanan di Kharj, Riyadh.iv)            Universiti Jazan

Kurikulum UPM Sarjana Muda Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan) dan Universiti Jazan, Ijazah Sarjana Muda Sains (Kesihatan Persekitaran) telah dibentangkan / berkongsi / ditukar. Satu perbincangan adalah berikutan.

 

v)             Universiti King Abdul Aziz

Satu perbincangan telah diadakan untuk potensi aktiviti penyelidikan bersama memohon geran penyelidikan yang dibiayai oleh kerajaan Arab Saudi - KACST.


Tarikh Input: | Kemaskini: | yubin

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 2300
03 9769 2300
03 9769 2585
BVMJWAj:22:53