Kenapa Had Paras Alkohol Di Malaysia Tidak Ikut Saranan WHO? | FACULTY OF MEDICINE AND HEALTH SCIENCES
» NEWS » Kenapa had paras alkohol di Malaysia tidak ikut saranan WHO?

Kenapa had paras alkohol di Malaysia tidak ikut saranan WHO?

NURUL RIDUAN NOR ASHAHA | | 5 Jun 2020

SHAH ALAM - Pakar keselamatan jalan raya mempersoalkan mengapa penetapan paras kepekatan alkohol bagi mengesan pemandu mabuk yang digunapakai Malaysia adalah pada tahap 80 miligram (mg) kandungan alkohol dalam 100 mililiter (ml) darah.

Ini kerana menurut Profesor Dr Kulanthayan KC Mani daripada Jabatan Kesihatan Komuniti, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyarankan negara di dunia supaya menetapkan paras kepekatan alkohol lebih rendah iaitu pada tahap 50mg alkohol dalam 100ml darah.

Jadi katanya, adalah wajar kerajaan mengambil pendekatan menyahut seruan WHO yang melihat kandungan alkohol melebihi 50mg sudah mendatangkan bahaya kepada pemanduan.

“Malaysia menggunakan had 80mg alkohol dalam 100ml darah tetapi WHO sarankan 50mg alkohol dalam 100 ml darah. Tak perlu tunggu 80mg...50mg, 60mg dan 70mg pun sudah bahaya. Cuba bayangkan kalau kita ikut saranan WHO, bermaksud akan lebih ramai orang kena tangkap dan lagi ramai orang kita dapat selamatkan.

“Saya tidak tahu mengapa kita meletakkan tahap sedemikian. Mungkin waktu dahulu penggunaannya tidak sehebat hari ini. Jadi apa salahnya kita pertimbangkan untuk bergerak kepada saranan WHO dan kita lihat masalah itu selesai atau tidak,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Isnin lalu Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) akan diteliti semula, supaya mereka yang tidak bertanggungjawab sehingga menyebabkan kematian atau kecederaan pengguna jalan raya lain, dikenakan hukuman lebih berat.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/86336