Pejabat Timbalan Dekan (Akademik Perubatan) | FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
» MENGENAI KAMI » TIMBALAN DEKAN » Pejabat Timbalan Dekan (Akademik Perubatan)

Pejabat Timbalan Dekan (Akademik Perubatan)

Kata-kata aluan Timbalan Dekan (Akademik Perubatan)

Assalamualaikum w.b.t & Salam Sejahtera

Saya amat gembira untuk mengalu-alukan anda ke laman web kami.

FPSK UPM menawarkan Program Perubatan Ijazah Pertama (Program Doktor Perubatan) dan Pasca Siswazah Perubatan (Program Sarjana Perubatan). Program Doktor Perubatan merupakan program 5 tahun. Ia terdiri daripada tahun Pra Klinikal (2 tahun) dan tahun klinikal (3 tahun). Manakala Program Sarjana Perubatan adalah program 4 tahun.

Pendidikan merupakan jambatan untuk mencapai kecemerlangan, integriti dan akauntabiliti. Manakala perubatan melibatkan interaksi dengan pesakit dan memahami keadaan persekitaran kita. Oleh itu kami komited untuk menerapkan ilmu pengetahuan dan kemahiran di kalangan pelajar dengan perspektif yang sihat, merendah diri  dan pembelajaran sepanjang hayat.

Sejak penubuhan program perubatan, kurikulum perubatan telah berubah selari dengan kemajuan semasa. Kurikulum ini merangkumi pendekatan holistik, melibatkan integrasi pengetahuan, komunikasi doktor dan pesakit, perubatan kemanusiaan dan pembentukan profesional. Ia dibentuk dan dibina berasaskan yang terbaik dari apa yang sedia ada  disamping menambah bidang terkini serta menambahbaik program melalui kolaborasi dengan fakulti veterinar, teknologi dan pendidikan. ‘Pembelajaran adalah perkongsian, perkongsian adalah pembelajaran’.

Lanskap pengajaran dan pembelajaran landskap telah berubah dari tahun ke tahun. Revolusi industri (IR 4.0) telah membuka laluan baru kepada transformasi pendidikan. Pelajar-pelajar perubatan adalah pemimpin masa depan di dalam bidang perubatan. Oleh itu, pendidikan yang sesuai adalah penting untuk tenaga kerja pada masa hadapan. Selari dengan itu, aspek utama pendidikan perubatan iaitu kandungan, pedagogi dan struktur perlu berubah. Fleksibiliti kognitif untuk menangani kerumitan dan kemahiran pembelajaran diri untuk kekal relevan dalam era perubahan yang pesat telah digabungkan dalam kurikulum.

Model Bloom (Kognitif, Afektif dan Psikomotor) digunakan dalam pendekatan pendidikan perubatan disamping menekankan domain kognitif tahap yang tinggi iaitu aplikasi, analisis dan Evaluating. Pembelajaran mendalam ditekankan kepada pelajar-pelajar. Ia merangkumi pembelajaran berasaskan blended, projek, senario dan amalan. ‘Learning by doing’ ditekankan untuk melatih graduan. Ini dapat dicapai melalui praktikal di makmal dan makmal kemahiran klinikal serta pengajaran tepi katil.

Kurikulum ini juga adalah bertujuan untuk melahirkan graduan yang berkeupayaan untuk berfikir secara kritikal. ‘Soft skill’ ditekankan untuk meningkatkan kesedaran, komunikasi dan penjagaan pesakit. Kami percaya bahawa pembelajaran sepanjang hayat merupakan sebahagian daripada kehidupan profesional.

Akhirnya, melalui mentor, kejurulatihan, rangkaian dan pembelajaran melalui tindakan kami berhasrat untuk menghasilkan  doktor dan pakar perubatan yang berpengetahuan dan belas kasihan dengan integriti yang tinggi dan rasa hormat untuk memperbaiki kehidupan untuk semua.

Terima kasih.

PROF MADYA DR NORHAFIZAH MOHTARRUDIN
Timbalan Dekan (Akademik Perubatan)
Tel: +603 8947 2608