Pejabat Timbalan Dekan (Penyelidikan Dan Antarabangsa) | FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
» MENGENAI KAMI » TIMBALAN DEKAN » Pejabat Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Antarabangsa)

Pejabat Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Antarabangsa)

Kata-kata aluan Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Antarabangsa)

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera.

Unit Penyelidikan dan Antarabangsa FPSK adalah sebuah unit yang diketuai oleh Timbalan Dekan Penyelidikan dan Antarabangsa dan mempunyai seramai 8 orang staf sokongan yang membantu dalam melancarkan aktiviti-aktiviti unit tersebut. Unit ini bertanggungjawab ke atas kesemua perjalanan aktiviti penyelidikan serta pengantarabangsaan fakulti yang selaras dengan visi dan misi fakulti serta universiti untuk menjadi sebuah gedung ilmu yang aktif menjalankan penyelidikan serta bertaraf antarabangsa terutama dalam bidang perubatan dan sains kesihatan.

Sejak penubuhan FPSK pada tahun 1996, aktiviti penyelidikan dan pengantarabangsaan telah berkembang pesat dikalangan pensyarah.Pelbagai anugerah penyelidikan telah dicapai oleh para pensyarah fakulti dan beberapa MOU/MOA juga telah ditandantangani bersama institusi pendidikan luar negara bagi meningkatkan aktiviti pengantarabangsaan. Selain itu, terdapat 2 buah bidang tujahan dalam bidang sains kesihatan yang aktif menjana output penyelidikan iaitu:

1. Pusat Kecemerlangan Penyelidikan Pemakanan dan Penyakit Tidak Berjangkit
  2. Pusat Kecemerlangan Penyelidikan Genetik dan Perubatan Regeneratif (Genetics & Regenerative Medicine Research Centre)

Dalam usaha meningkatkan lagi aktiviti penyelidikan tersebut, sebuah unit penyelidikan klinikal (CRC) telah ditubuhkan pada bulan Ogos 2016 dan telah mula beroperasi sepenuhnya pada Oktober 2016. Antara aktiviti yang dijalankan adalah mengadakan perkhidmatan perundingan penyelidikan klinikal oleh panel-panel perunding yang terdiri daripada pensyarah-pensyarah fakulti, bengkel-bengkel yang berkaitan dengan pengurusan penyelidikan serta penjanaan output penyelidikan samada dalam bentuk penerbitan jurnal atau harta intelek. Disamping itu, unit CRC juga akan bertanggungjawab menyelaras aktiviti penyelidikan Industry Sponsored Research (ISR) apabila Hospital Pengajaran UPM (HPUPM) beroperasi.

Selain itu, selaras dengan penubuhan HPUPM yang dijangka akan beroperasi pada 2019, unit ini juga bertanggungjawab untuk memantau aktiviti-aktiviti penyelidikan yang akan dijalankan oleh 4 buah pusat klinikal berfokus kepada bidang tujahan seperti berikut:

1. Pusat Kecemerlangan Penyakit Strok UPM
  2. Pusat Kecemerlangan Kecederaan Sukan dan Pembedahan Artroskopik (Sports Injury and Arthroscopic Surgery Centre of Excellence – SIASCOE)
  3. Pusat Kecemerlangan Urologi (Putra Prostate Centre – PPP)
  4. Pusat Kecemerlangan Immunologi Klinikal dan Allergi

Penubuhan pusat tersebut adalah untuk menjadikan FPSK dan HPUPM khususnya sebagai peneraju dalam bidang rawatan, penyelidikan dan inovasi dalam bidang tujahan tersebut di Malaysia.

Sekian, terima kasih.

PROFESOR MADYA DR. NORMALA IBRAHIM
Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Antarabangsa)
Tel: +603-9769 2502