Poliklinik SingHealth Dan Universiti Putra Malaysia Bekerjasama Untuk Meningkatkan Penjagaan Pesakit Dan Membina Kapasiti Penyelidikan | FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
» BERITA » Poliklinik SingHealth dan Universiti Putra Malaysia bekerjasama untuk meningkatkan penjagaan pesakit dan membina kapasiti penyelidikan

Poliklinik SingHealth dan Universiti Putra Malaysia bekerjasama untuk meningkatkan penjagaan pesakit dan membina kapasiti penyelidikan

Singapura, 23 Februari 2019 - SingHealth Polyclinic (SHP) menandatangani memorandum persefahaman dengan dua universiti Malaysia, Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Malaya (UM) di Pusat Ekspo dan Konvensyen Sands, Singapura. Poliklinik SingHealth, yang mempunyai kekuatan dalam peningkatan kualiti klinikal, akan berkongsi kepakaran mereka dengan kedua-dua universiti untuk meningkatkan penjagaan pesakit. Kedua-dua institusi akademik, UPM dan UM, sebaliknya, akan membantu SHP untuk mengukuhkan keupayaan penyelidikan mereka melalui kerjasama penyelidikan dan latihan penyelidikan.

Poliklinik SingHealth dan UPM akan memberi tumpuan kepada penjagaan warga tua. Sebagai contoh, kedua-dua pihak akan memperkuat kolaborasi penyelidikan sedia ada untuk kondisi sarcopenia - satu keadaan penggurangan jisim otot yang biasanya berlaku pada warga tua, yang meningkatkan risiko jatuh. Di samping itu, kedua-dua institusi akan bekerjasama dalam penyelidikan berkaitan diabetes dalam penjagaan primer.

Pada peringkat awal perkongsian, SHP akan bekerjasama dengan UM untuk membangun dan menguji alat membuat keputusan bersama yang akan membantu pesakit yang mengalami asma dan gout dalam membuat keputusan mengenai rawatan dan penjagaan mereka. Pasukan klinikal UM juga akan melawat Singapura pada separuh kedua 2019 untuk menghadiri bengkel peningkatan kualiti yang dijalankan oleh SHP.

Dr. Tan Ngiap Chuan, Pengarah Penyelidikan SHP, menekankan: "Penyelidikan merentasi sempadan: Kita perlu mengembangkan skop penyelidikan dan bekerja dengan pakar penyelidikan dan bakat di seluruh dunia untuk membangunkan penyelidikan dalam penjagaan kesihatan."

Dr Ee Guan Liang, Ketua Pegawai Eksekutif Poliklinik SingHealth, menekankan: "Untuk terus membuat kemajuan dalam bidang penjagaan kesihatan, kita mesti menanam budaya penyelidikan dan inovasi bukan hanya di kalangan anggota pasukan klinik kita di SHP, tetapi juga Pelatih dalam Perubatan Keluarga yang akan menjadi pemimpin masa depan kami dalam penjagaan primer."

Tarikh Input: 28/02/2019 | Kemaskini: 28/02/2019 | h_khairi

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03 9769 2300
03 9769 2585
BVMVPoK:15:40